Nieuwe uitgave

Tender Mint

Redactie, geplaatst op 9 mei 2018


Tender Mint is een fotoboek over misplaatsing, verlies, beknelling, aanpassing en thuis zijn. Maar ook over het ontdekken van schoonheid in moeilijke en tegenstrijdige situaties. Het boek biedt een unieke kijk op de wereld die de deur opent naar mogelijkheden en hoop.

Toen Lynn Alleva Lilley met haar familie naar Amman, Jordanië, verhuisde, was ze onzeker hoe ze zou worden gezien als een ­Amerikaan en een vrouw. De oorlog in Syrië is dan pas een paar maanden eerder begonnen en vluchtelingen arriveren in Jordanië samen met Irakese vluchtelingen die de oorlog in Irak zijn ontvlucht. Jordanië blijft gedurende deze periode verrassend stabiel. In haar hart draagt ze de weten­schap dat haar vader, die ziek is, waarschijnlijk zal overlijden terwijl ze in Jordanië is. Dit leidt tot spanning en een motivatie voor haar om er op uit te gaan en, door fotografie, betekenis te geven aan wat ze ziet en voelt.

Alleva Lilley werd aangetrokken tot plaatsen die zelfvoorzienend maar ook tegenstrijdig zijn. Bijvoorbeeld een vogelreservaat in een water­zuiveringsinstallatie binnen een militaire zone nabij de grens met Israël. Langzaam raakte ze gewend aan de patronen van het leven daar en zag hoe ze erin kon passen. Het fotograferen werd een meditatief proces en in haar werk ontstond meer en meer verband.

Het verlies van haar vader heeft haar werk ­verder verdiept en veranderd. Hoe meer ze zag en geconcentreerd fotografeerde, hoe meer werelden zich openden wat tot een openbaring leidde in een dierentuin. De metafoor van de opgesloten dieren was voordehandliggend, maar vreemde werelden onthulde zich en Lynn voelde een onverwachte verbinding met de dieren en hun omgeving.

Alleva Lilley fotografeerde daarnaast landschappen in de Dode Zee, een biodynamische wijngaard nabij de Syrische grens, een dierenkliniek in Petra en kleine dorpen. Zij portretteerde Syrische en Iraakse vluchtelingen evenals Jordaanse burgers. Haar soms sprookjesachtige beelden drukken tegenstrijdige emoties uit zoals pijn en verzorging, lijden en berusting, eenzaamheid en gezelschap, schoonheid en verval.


Tender Mint bevat gedichten van Jane Hirschfield en Samih al-Qasim en twee persoonlijke anek­dotes van de fotograaf.

Over Lynn Alleva Lilley
In september 2011 verhuisde Lynn Alleva Lilley (US) met haar familie naar Amman, Jordanië voordat ze terugkeert naar Silver Spring, Maryland in augustus 2014. Zij woont momenteel in Bishkek, Kirgizië. Haar werk is gepubliceerd door tal van media zoals The Financial Times, Newsweek, The Times (Londen), The Washington Post, Courrier International en de National Public Radio. Lynn doceerde fotografie aan buitenlandse studenten in Jordanië en jonge Jordaniërs in verschillende vluchtelingenkampen.

ISBN 9789492051318
205 x 297 mm; 144 p. otastar met een linnen buitenomslag; vierkleuren offset
Prijs: € 30.00

Te verkrijgen bij deze webpagina van Uitgeverij The Eriskay Connection.