Nieuwe uitgave

The Fish Pond Song

Redactie, geplaatst op 28 mei 2016

cover The Fish Pond Song
The Fish Pond Song
is ontstaan uit een samenwerking tussen kunstenaar Jeroen Kooijmans en schrijver Tommy Wieringa. Kooijmans maakte een filminstallatie in drie delen, geïnspireerd op het drieluik de Tuin der Lusten van Jheronimus Bosch en de aanslagen van 9/11. Kooijmans had een project bedacht bij de torens, dat door deze aanslagen geen doorgang vond. Het middenpaneel van de Tuin der Lusten toonde een vijver met badende maagden, de maagden die de aanslagplegers van 9/11 in het vooruitzicht was gesteld, was vijf eeuwen geleden al geschilderd. Het werd het begin van The Fish Pond Song, een nieuw scheppingsverhaal.

Het boek The Fish Pond Song is een reis langs de beelden van Jeroen Kooijmans, via dertien bijbehorende gedichten van Tommy Wieringa. Hiermee maakt Wieringa zijn debuut als dichter. Het boek toont twee grote kunstenaars op hun best.

De bijbehorende video-installatie The Fish Pond Song is nog tot en met 5 juni te zien in het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch. In 2016 is het 500 jaar geleden dat Jheronimus Bosch stierf. The Fish Pond Song en de gelijknamige expositie passen bij de evenementen die naar aanleiding hiervan in 2016 worden georganiseerd.

The Fish Pond Song is uitgegeven door Jeroen Kooijmans en De Bezige Bij, het boek is online en via de kunstenaar Jeroen Kooijmans te bestellen.