Nieuwe uitgave

The Painted Bird — Dreams and Nightmares of Europe

Redactie, geplaatst op 9 april 2017


Europa, dansen we weer op een vulkaan? Bereiden het hernieuwde nationalisme, vreemdelingenhaat, het gebrek aan vertrouwen in de politiek en de democratie, de komst van vluchtelingen en economische onzekerheid ons voor op een verschrikkelijke meltdown? Het is goed mogelijk. Dat zou hoop moeten bieden voor dit project, aangezien de beste kunst wordt gemaakt op de rand van wanhoop, wanneer civilisaties uiteen vallen en we op het punt staan over te gaan naar een nieuwe wereldorde.

Dit boek vertelt over de schepping van The Painted Bird, een kolossale muurschildering in Marres, Huis voor Hedendaagse Kunst in Maastricht. Het is een samenwerkingsproject van 19 kunstenaars. De schildering zal het gehele interieur van Marres bedekken, met prachtige en angstaanjagende impressies van Europa. Waaronder een high tech supermarkt, het laatste stukje natuurlijk bos, een virtuele detentie kamer en een nieuw leven festival in het jaar 2050.

Deelnemende kunstenaars zijn: Marie Aly, Cian Yu Bai, Kim David Bots, Bonno van Doorn, Gijs Frieling, Natasja Kensmil, Klaas Kloosterboer, Fiona Lutjenhuis, Mirthe Klück, Frank Koolen, Jan van de Pavert, Tanja Ritterbex, Sam Samiee, Charlotte Schleiffert, Derk Thijs, Sarah Verbeek, Helen Verhoeven, Evi Vingerling en Job Wouters.

The Painted Bird — Dreams and Nightmares of Europe verschijnt in april 2017 bij Valiz.