Nieuwe uitgave

The past inside the present

Redactie, geplaatst op 25 oktober 2017


Kunst is kunstmatig; het is een nep versie van de realiteit. De beelden van kunst vertegenwoordigen, illustreren, suggereren en bieden stilte. Kunst verscherpt ons perspectief en verdiept de ervaring van de realiteit.

Het werk van Esther Tielemans brengt tegenstellingen samen, zoals het tweedimensionale en het driedimensionale, het abstracte en het figuurlijke, de realiteit en de kunstmatigheid. Het vormt een context waarin de ervaring van het nieuwe voorafgaat aan de gewoonte van het bekende.

De auteurs van dit boek, Maria Barnas en Hans den Hartog Jager, beschrijven hun bevindingen op een persoonlijke, poëtische en onderzoekende manier; ondersteund door verwijzingen naar de kunstgeschiedenis en andere culturele verschijnselen. Hun diepgaande benadering illustreert hoe het werk van Esther Tielemans ons gevoel van realiteit doet vervagen. Maar deze buitengewone omgeving, die het verleden in het heden verbindt, is tegelijkertijd onbepaald, omdat het dicht bij ons gevoel van het unieke, het bijzondere blijft.

Waar we zijn is plotseling anders dan waar we ooit waren.

The past inside the present is uitgegeven door Onomatopee.