Nieuwe uitgave

The Public Interior as Idea and Project

Redactie, geplaatst op 6 december 2016

thepublicinteriorlow_220x311
De aanleiding voor de publicatie The Public Interior as Idea and Project is een lezingenserie die beeldend kunstenaar en architect Mark Pimlott gaf aan studenten van de TU Delft, tijdens de opleiding ‘The Architecture of the Interior’. Pimlott stelt dat het interieur een publieke zaak is, en interieurarchitectuur een essentiële ontwerpdiscipline. Het publieke domein is volgens de auteur bepalend voor de ervaring van onze gebouwde omgeving. Vooralsnog wordt de definitie van het publieke interieur geïnterpreteerd als de binnenkant van publieke gebouwen. Volgens Pimlott is deze interpretatie te beperkt. Het interieur is een onlosmakelijk onderdeel van onze leefwereld en daarmee per definitie publiek, zelfs wanneer het om een private omgeving gaat. The Public Interior as Idea and Project verkent deze stelling aan de hand van een zestal thema’s, geïllustreerd met talrijke voorbeelden: Het Paleis, De tuin, De Ruïne, De schuur, Het Netwerk en De Machine. Deze typologieën zijn essentieel wanneer het om interieurarchitectuur gaat in relatie tot cultuur en gebruik.

The Public Interior as Idea and Project is een vervolg op het in 2007 verschenen Without and Within: essays on territory and the interior.

Mark Pimlott (1958) is beeldend kunstenaar en architect. Hij studeerde architectuur aan de McGill University in Montréal en aan de AA in Londen, en visuele beeldende kunst aan de Goldsmiths College in Londen. Van 2002 tot 2008 was hij als professor verbonden aan de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Momenteel is hij als assistent professor verbonden aan de TU Delft, Faculteit Bouwkunde, The Architecture of the Interior.

Eerder verschenen publicaties van zijn hand zijn Without and within: essays on territory and the interior (episode publishers, 2007) en In passing: Mark Pimlott photographs (Jap Sam Books, 2010).

Pimlott realiseerde onder meer de volgende projecten: Neckinger Mills interiors, Londen (1988; 1994); Red House interiors, Londen (2001; 2004; 2011; 2014) in samenwerking met Tony Fretton architects; Guinguette, Birmingham (2000); La scala, Aberystwyth (2003); restaurant Puck, Den Haag (2007), in samenwerking met Zeinstra Van Gelderen architecten; en World, een openbaar plein grenzend aan de BBC’s Broadcasting House in het centrum van Londen (2013).

Solo tentoonstellingen zijn bijvoorbeeld Studiolo en 1965 (Todd Gallery, Londen (1995; 1998); Ich bin der Welt abhanden gekommen (NAi, Rotterdam, 2005) en All things pass (Stroom, Den Haag, 2008). De installatie Piazzasalone (in samenwerking met Tony Fretton) werd gepresenteerd in the Corderie dell’Arsenale tijdens de 12de Biennale internazionale di Architettura di Venezia, curator Kazuyo Sejima (2010).

The Public Interior as Idea and Project is verschenen bij Jap Sam Books.

photo_350x525