Nieuwe uitgave

Tiemen

Redactie, geplaatst op 20 december 2018

De melkboer (SRV-man), wie is er niet groot mee geworden? In elke wijk, dorp of gehucht kwam zo’n kleine ondernemer de zuivelproducten aan huis brengen.

Het verhaal van de melkboer wordt verteld aan de  hand van een van hen: Tiemen. Veertig jaar lang bracht hij de dagelijkse boodschappen bij de mensen aan huis op het Hogeland in Groningen. Als zestienjarige jongen nam Tiemen de melkloop over van zijn ernstig zieke vader. Hij groeide mee in het vak, ‘van bakfiets tot rijdende winkelwagen’. Hij zag hoe de kleine middenstanders de prijzenoorlog verloren van de grote supermarkten, hoe de mensen wegtrokken van het platteland en hoe de voorzieningen afnamen.  Hij werd melkboer en mantelzorger ineen.

In 2015 kwam er abrupt een  einde aan zijn leven door een verkeersongeval. Zijn familie ontvingen tot hun ontroering honderden kaarten met persoonlijke verhalen van trouwe klanten.  Deze liefdevolle verhalen brachten zijn dochter Margriet van Dijken ertoe deze geschiedenis op te schrijven.

Tiemens levensverhaal is de rode draad. Maar het verhaal is nadrukkelijk meer dan een familiegeschiedenis. Het is een ode aan het vak van de melkman, en een kleine cultuurgeschiedenis van het leven op het platteland. Tiemen is een prachtig voorbeeld van literaire non-fictie in de stijl van Frank Westerman. Het boek is verschenen bij Uitgeverij Passage en vormgegeven in een vintage-stijl.

ISBN 97890 5452 353 6 | 168 pagina’s | Prijs: €19,99

Dit boek is verschenen bij Uitgeverij Passage.