Nieuwe uitgave

Tiendelige romanreeks van Bill Mensema

Redactie, geplaatst op 9 augustus 2019

Bill Mensema komt met een groot project: een reeks romans die uit liefst tien delen gaat bestaan. In oktober komt het eerste deel uit (Mannenborstjes), in februari het tweede, terwijl deel drie in juni gaat verschijnen. Daarna zal elk halfjaar een nieuw deel volgen. Mensema heeft zijn reeks ‘Decade’ gedoopt. De boeken gaan de komende jaren bij Uitgeverij Passage verschijnen.

De delen zullen ook los van elkaar te lezen zijn, maar ze hebben ook een duidelijke samenhang. Decade omvat de literaire beschrijving van de jaren tachtig. Dat is het door punk en new wave ingeluide tijdperk waarin 32 bewoners van een studentenflat één telefoon deelden, waarin dagelijks actie werd gevoerd, waarin de computer voorzichtig z’n intrede deed en waarin je op vrijdagmiddag nog even snel voor geld naar het postkantoor moest om het weekend door te kunnen komen. Het draait in de romans om jongeren uit de provincie die in de grote stad gaan studeren en daar met veel moeite hun eigen weg trachten te vinden.

Decade wordt dan ook een groot project. Mensema maakt er tien afzonderlijke romans van, elk rond de 120 pagina’s omvattend. Want hij wil behapbare boeken afleveren, ook toegankelijk voor de jongeren van nu. De eerste drie delen liggen al klaar, Mensema werkt nu aan het vervolg.

Bill Mensema (Delzijl, 1960) is een schrijver met een duidelijk eigen schrijfstijl. Dat bleek ook al in zijn eerdere romans als Fietsen met Bob Dylan, Captain Liefie en Boem, roman over liefde en aardbevingen. Humor is daarbij zijn grootste wapen, zijn half-Engelse afkomst vind je terug in zijn gebruik van ironie en zelfspot. Ook de nieuwe reeks zal getuigen van slapstick, overdrijving en zijn unieke gebruik van dialogen. Hij is in Groningen zeer actief en geliefd in de literaire scene en was ook jaren actief bij Club Proza. Met zijn nieuwe romans gaat Mensema optreden op podia in het hele land.