Nieuws

Tip: Leesclub Le Monde op zondag 21 januari

Redactie, geplaatst op 14 januari 2018


BNG Literatuurprijs winnaar Marjolein van Heemstra, die de prijs kreeg voor haar roman En we noemen hem (Das Mag uitgevers), is de gids voor de komende editie van Leesclub Le Monde op zondag 21 januari a.s. in de bovenzaal van Paradiso. Zij selecteerde Moussa of de dood van een Arabier van Kamel Daoud. 

Bij Paradiso’s Leesclub Le Monde selecteert een bekende Nederlandse schrijver iedere twee maanden een niet-westers boek dat met die auteur, met het vaste leespanel én de rest van het aanwezige publiek op zondagochtend in de bovenzaal van Paradiso besproken wordt. Want waar moet je beginnen als je eens een boek wilt lezen dat niet uit West-Europa of de VS komt? Waar moet je onbekende meesterwerken, lokale literaire helden en nieuwe perspectieven zoeken?

Op zondag 21 januari staat dus het boek Moussa of de dood van een Arabier van Kamel Daoud centraal. Met dit boek heeft Kamel Daoud een stem gegeven aan ‘de Arabier’ uit de Franse klassieker De vreemdeling van Albert Camus. Haroen wordt al zijn hele leven gekweld door de zinloze moord op zijn broer door Meursault, de beruchte antiheld uit Camus’ roman. Haroen besluit zijn broer uit de anonimiteit te halen door hem een naam te geven: Moussa. En een stem, die de gebeurtenissen beschrijft die leidden tot Moussa’s dood op een oogverblindend Algerijns strand.  Kamel Daoud won met Moussa of de dood van een Arabier de Prix Goncourt du Premier Roman 2015.

Zoals voor elke leesclub geldt: als je het boek dat wordt besproken ook hebt gelezen, maakt dat de bijeenkomst leuker. Noodzakelijk is het niet. Meer informatie over Leesclub Le Monde en specifiek deze editie is te vinden op de website van Paradiso.