Nieuws

Ton Lebbink bundel ‘Gewoon een geintje’

Redactie, geplaatst op 6 september 2019


Op zondag 6 oktober verschijnt de gelimiteerde bundel Gewoon een geintje. De ingewikkelde simpelheid van Ton Lebbink, een eerbetoon aan de dichter Ton Lebbink samengesteld door Leonor Faber-Jonker en Lula Valletta. Via voordekunst.nl vragen zij een donatie die hen in staat stelt deze bijzondere publicatie te bekostigen.

Over Ton Lebbink
Ton Lebbink (1943-2017) verwierf in de jaren ’80 bekendheid als ‘popdichter’. Hij deelde het podium met Jules Deelder en Bart Chabot en trad op over het hele land, gewapend met backing tape, stroboscoop en rookmachine. Zijn album ‘Luchtkastelen’ en culthit ‘Voetbalknieën’ worden gerekend tot het beste wat de Nederlandse (post)punk te bieden heeft. Lebbink was echter veel meer dan een popdichter – hij was ook Paradiso-portier (en als zodanig al bij leven een legende), (punk)drummer, begenadigd tekenaar en woordkunstenaar.

De bundel ‘Gewoon een geintje’
Leonor en Lula vinden het hoog tijd voor een bundel die recht doet aan het indrukwekkende oeuvre van Ton Lebbink. Naast een bloemlezing uit zijn werk, presenteren ze in deze bundel een selectie niet eerder gepubliceerde tekeningen, correspondentie, krabbeltjes en hersenspinsels, naast prachtige zwart-witfotografie. Geïnspireerd door de do-it-yourself filosofie van Ton Lebbink, brengen ze deze bundel uit in eigen beheer, als een gerisodrukt artbook in een gelimiteerde, genummerde oplage van 150 exemplaren.

Leonor en Lula presenteren Gewoon een geintje. De ingewikkelde simpelheid van Ton Lebbink tijdens de Ton Lebbink avond in Paradiso op zondag 6 oktober, georganiseerd door muziekjournalist Oscar Smit in samenwerking met Paradiso.

Steun het project
Via voordekunst.nl willen Leonor en Lula Ton Lebbink’s fans vragen een donatie te doen in ruil voor een exemplaar van de bundel en/of andere gelimiteerde goodies. Een bijdrage stelt hen in staat het ontwerp en drukwerk van deze bijzondere publicatie te bekostigen.

Over de samenstellers
Schrijver en kunstenaar Leonor Faber-Jonker (1987) schreef eerder over Ton Lebbink in haar boek No Future Nu (2012) en in literair tijdschrift Extaze (2018). Kunstenaar, grafisch ontwerper en bibliofiel Lula Valletta (1991) is o.a. initiator van kunstboekenbeurs The Other Book. Zij laat zich inspireren door punk, Dada en haar mantra: ‘Life is a cut-up’. De bundel Gewoon een geintje wordt gerisodrukt door Stencilwerck, Den Haag.