Nieuws

Uitreiking Grote Inktslaaf Literatuurprijs 2014

Redactie, geplaatst op 22 november 2014

birk en te vroeg geboren
Uit het verschenen proza van de laatste twaalf maanden heeft de jury van de Grote Inktslaaf Literatuurprijs dit jaar twee winnaars gekozen, in twee subgenres. Jaap Robben (1984) schreef met Birk een volstrekt originele roman, on-Nederlands zou je haast zeggen, en Jowi Schmitz’ (1972) Te vroeg geboren is een verboekt intens weblog over haar te vroeg geboren zoon. De Grote Inktslaaf Literatuurprijs 2014 wordt uitgereikt tijdens de Beurs van Bijzondere Uitgevers op 7 december, door initiatiefnemers Guus Bauer en Ezra de Haan.

De Grote Inktslaaf Literatuurprijs is een prijs uitsluitend voor de inhoud, vier van de zes juryleden zijn anoniem om elke schijn van belangenverstrengeling en alternatieve agenda’s te vermijden. Initiatiefnemer en jurylid Guus Bauer licht de keuze van de twee winnaars toe:

“Jaap Robben is nu eens een jonge schrijver die voor zijn romandebuut Birk niet gekozen heeft voor een ‘indringend tijdsbeeld’ inclusief alle moderne toeters en bellen, een soort social media literatureluur, maar voor het kleine verhaal verteld op een sobere, indringende manier. Verfrissend, ja, groots, mag je wel zeggen. Hij is dan ook geen nieuweling in het vak. Met een jeugdboek stond hij al eens op de shortlist van de Gouden Uil, de Belgische literatuurprijs die de naam heeft tegendraads te zijn.”

“Op 14 mei 2013 beviel schrijfster Jowi Schmitz voortijdig van haar tweede zoon Milo. Het geelrode hummeltje was amper zesentwintig weken oud en niet veel groter dan een kipfiletje. Driekwart van dergelijke vroege prematuren halen het niet. […] Wat het requiem Tonio van A.F.Th. van der Heijden is voor de ouders van een overleden kind, is Te vroeg geboren voor hen die worden geconfronteerd met een couveusekind. Alhoewel dit dagboek bij alle ouders wel iets zal oproepen. Het handelt immers voornamelijk over hoop en liefde en de angst die je om het welzijn van je kinderen kunt hebben.”

De prijs wordt op zondag 7 december rond de klok van 15.00 uur in de kelderfoyer van Paradiso uitgereikt.