Nieuwe uitgave

Victor Hugo was hier

Redactie, geplaatst op 26 september 2017

Victor Hugo bezocht in 1867 Zierikzee en Brouwershaven. Johan Everaers uit Noordgouwe vertaalde de reisverslagen in ‘Victor Hugo was hier’.

Vandaag de dag kennen we hem nog van de musical ‘Les Misérables’. En ‘De klokkenluider van de Notre-Dame’, met een hoofdrol voor Quasimodo – die zal toch ook nog niet helemaal in de vergetelheid zijn weggezakt. We hebben het over de Franse schrijver Victor Hugo (1802-1885).

Al tijdens zijn leven was Hugo een grootheid. In Frankrijk, maar zeker ook daarbuiten. Dat blijkt ook tijdens het bezoek dat hij in 1867 aan Zeeland bracht. Overal waar hij met zijn gezelschap in zijn koets verscheen, stonden er mensen langs de weg te zwaaien. Er was ook altijd wel een burgemeester of een andere notabele die voor een passende ontvangst zorgde.

Johan Everaers (1949) in Noordgouwe was 35 jaar docent Frans in Zierikzee. Hij heeft naam gemaakt als publicist en vertaler. Hugo staat al lang in zijn belangstelling. Op zijn Zeeuwse reis werd de Franse schrijver vergezeld door zijn zoon Charles. Omdat die Charles een verwoed fotograaf was, had Everaers de hoop dat er nog wel eens foto’s van Victor Hugo in Zeeland op zouden duiken. Dat is tot op heden niet gebeurd.

Hugo schreef in zijn dagboek over de Zeeuwse reis. Zoon Charles maakte ook aantekeningen, getiteld ‘Victor Hugo en Zélande’. Johan Everaers heeft de Schouwse passages uit die nagelaten geschriften anderhalve eeuw later vertaald en gepubliceerd in het boek ‘Victor Hugo was hier’.  Met ‘hier’ wordt Schouwen-Duiveland bedoeld. Daarin zijn toelichtende hoofdstukken en wandelingen in Zierikzee en Brouwershaven opgenomen. Hugo was volgens Everaers zeer te spreken over het standbeeld van Jacob Cats in Brouwershaven: een eerbetoon aan een schrijver, dat zouden ze meer moeten doen. Dichter en verhalenschrijver André van der Veeke uit Terneuzen levert ook een bijdrage: hij verhaalt hoe Everaers hem rondleidt op zoek naar Victor Hugo in Zierikzee.

(…)

(Bron: Provinciale Zeeuwse Courant PCZ, Jan van Damme)

Johan Everaers (vertalingen en samenstelling): Victor Hugo was hier (op Schouwen-Duiveland) – Uitgeverij Liverse, 90 pagina’s, 15,95 euro.