Twee landheren, op weg van Moskou naar hun landgoed. Buren, die het heel erg met elkaar oneens zijn, over de aard van Rusland, waar het met het land heen moet, over alles. Een wrange en vrolijke politiek-filosofische reisroman, waarin het eeuwige schisma tussen Westerlingen en Slavofielen voor eeuwig aan de orde wordt gesteld: is Rusland Europa? Is Rusland Azië? Heeft Rusland een specifieke messianistische rol sui generis, om de wereld te redden en te verlossen? De kwestie speelt nog steeds en daarmee is deze oude, kunstig verpakte ideeënroman nog altijd merkwaardig actueel.
In 1845 verscheen de roman De Tarantas van de Russische schrijver Vladimir Sollogoeb (1813-1882), prachtig geïllustreerd door Grigori Gagarin. Twee mannen leggen samen de weg van Moskou naar Kazan – van west naar oost – af in een ‘tarantas’, een lomp voertuig dat bestand is tegen de Russische wegen. De jonge, idealistische Ivan Vasiljevitsj, net terug uit het Westen en boordevol goede bedoelingen met zijn vaderland, moet het opnemen tegen de prozaïsche, ouderwetse, patriarchale landheer Vasili Ivanovitsj. Ze filosoferen over hun land en zijn mogelijke toekomst.
De roman werd enthousiast onthaald, het was het eerste werk in de Russische literatuur waarin expliciet de vraag werd opgeworpen welke weg Rusland op moest gaan: die van het Westen of een eigen weg. Een vraag die nog niets aan actualiteit heeft ingeboet.
Vertaald uit het Russisch
ISBN: 9789072247865
Formaat: 20x211x131 mm
Prijs: € 17,50
Te koop bij Uitgeverij Douane