Nieuwe uitgave

Vondelingen

Redactie, geplaatst op 31 maart 2020


Rond 1800 werden in het verarmde Amsterdam jaarlijks honderden kinderen te vondeling gelegd. Ze werden opgevangen in het Aalmoezeniersweeshuis aan de Prinsengracht, waar sinds 1666 wezen en verlaten kinderen woonden die niet terecht konden in een van de andere Amsterdamse weeshuizen, zoals het Burgerweeshuis. Bij de te vondeling gelegde baby’s werd vaak een persoonlijk briefje van de moeder aangetroffen. Deze hartenkreten geven een indringend en ontroerend beeld van het lot van de kinderen en het verdriet van de moeders. De baby’s werden na inschrijving ondergebracht bij een min. De bewaard gebleven minnenregisters leveren veel informatie op over de manier waarop de kinderen opgroeiden. Dit boek volgt de levensloop van alle Amsterdamse vondelingen uit 1792: van de armzalige omstandigheden in hun ouderlijk huis, hun vindplaatsen op straten en stoepen tot hun opname en dagelijkse leven in het Aalmoezeniersweeshuis en uiteindelijk hun vertrek en bestaan als zelfstandige burgers. Centrale thema’s zijn moederliefde en zorg voor de ander, in het bijzonder de pleegzorg.

De bijbehorende en gelijknamige tentoonstelling in het Stadsarchief Amsterdam zal te zien zijn zodra de coronomaatregelen zijn opgeheven.

‘Vondelingen; Het Aalmoezeniersweeshuis van Amsterdam 1780-1830’ van Nanda Geuzebroek verschijnt bij Uitgeverij Verloren.