Nieuwe uitgave

Wars van alle bullshit

Redactie, geplaatst op 6 oktober 2015

warsVan AlleBullshit

Dagboek en brieven van René Stoute
In de aanloop naar zijn schrijversdebuut hield René Stoute een dagboek bij. Vol verwachting en met spanning kijkt hij uit naar het verschijnen van zijn boek Op de rug van vuile zwanen (1982). In deze periode is hij inmiddels zes jaar afgekickt van de drugs en woont hij op een kamer aan de Van der Hoopstraat 69 III in de toentertijd verpauperde Staatsliedenbuurt in Amsterdam. Hij werkt als boekverkoper bij Scheltema, maar hij is schrijver. Zijn proza, weet hij,  moet ‘direct uit ’t hart’ zijn: ‘Ik zeg: om mijn ware stem te vinden, te schrijven, direct vanuit mijn ware zelf, is geen andere manier (zelfs het woord manier is van nu af taboe – ofschoon juist die taboes om verlossing smeken) dan wars van alle bullshit.’

In Wars van alle bullshit zijn naast de openhartige dagboekfragmenten brieven opgenomen aan Simon Carmiggelt, Gerard Reve en Jeroen Brouwers. Ook hierin klinkt de stem door van een gedreven schrijver die na de succesvolle ontvangst van zijn debuut en de ruime aandacht in de media leeft in een ‘zeer vervreemdende tijd’. Op 3 februari 1984 schrijft hij aan Brouwers: ‘ Ik heb telkens moeten benadrukken dat ik geen “boodschap” heb, ach het hele “heroïneprobleem” bezorgt me zo zoetjes aan diarree. Gelukkig bewaar ik m’n woede nog, gelukkig is er mijn schrijven, want daarin, in het werk, zal men mij moeten zoeken.’

René Stoute (1950-2000) stierf op 49-jarige leeftijd als Renate Stoute. Dit jaar, op 26 oktober, zou zij 65 jaar zijn geworden.

Wars van alle bullshit van René van Stoute is uitgeven door Uitgeverij Reservaat. Ook te bestellen via www.uitgeverijreservaat.nl