Nieuwe uitgave

Werner Bischof in bevrijd Nederland

Redactie, geplaatst op 20 december 2016

Werner Bischof in bevrijd Nederland   Wim van Sinderen   Webwinkel   Lecturis
De Zwitserse Magnum-fotograaf Werner Bischof (1916-1954) werkte als fotojournalist voor tijdschriften als Life en Picture Post. In de twee decennia voor zijn vroege dood in 1954 creëerde hij een indrukwekkend en veelzijdig oeuvre.

Bischofs faam begon toen hij vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog verslag deed van ontredderde mensen in getroffen steden in West-Europa, waar hij, zoals hij het zelf noemt, ‘het gezicht van de lijdende mens’ vastlegt. Zo belandde hij november-december 1945 in het gehavende Nederland. Hij kwam binnen in Limburg, reisde door naar Amsterdam, via Schiphol naar Den Haag en Scheveningen en tenslotte naar Zeeland, waar hij het overstroomde Walcheren vastlegde.

De foto’s die Werner Bischof in Nederland maakte, waarvan er hier twintig voor het eerst worden gepubliceerd, geven een indringend beeld van de puinhopen en het leed in die koude maanden toen de euforie van de bevrijding langzaam wegebde en de grootschalige wederopbouw nog moest beginnen.

Werner Bischof in bevrijd Nederland wordt uitgegeven door Lecturis en verschijnt bij de tentoonstelling ‘Werner Bischof – Standpunten’ in Fotomuseum Den Haag (nog tot 12 maart 2017).