Nieuwe uitgave

Wim Crouwel Modernist

Redactie, geplaatst op 30 december 2015

thumb
Bij uitgeverij Lecturis verscheen een nieuwe uitvoerige monografie over Wim Crouwel – grafisch ontwerper en tentoonstellingsvormgever – die met zijn bureau Total Design het gezicht van naoorlogs Nederland bepaalde.

Zijn modernisme kwam tot uiting in talloze affiches en catalogi voor het Stedelijk Museum, in postzegels, in corporate design en experimenteel werk zoals een opzienbarend computeralfabet. Crouwel riep in de jaren zeventig kritiek op maar geldt tegenwoordig als cultfiguur en inspiratie voor velen. Wat met Mondriaan en Van Doesburg in De Stijl in de jaren tien en twintig van de vorige eeuw werd ingezet, is door Crouwel en zijn bureau tot volwaardige en zelfs dominante ontwikkeling gekomen. Zijn gezag blijkt ook uit het feit dat hij museumdirecteur van Museum Boijmans van Beuningen is geweest en van 1965 tot 1985 hoogleraar aan de TU Delft.

Het boek is overvloedig geïllustreerd en laat bijzonder veel en fraai werk zien. De teksten belichten zijn carrière en zijn opvattingen, geven informatieve achtergronden bij zijn werk, en plaatsen hem kritisch in context.

Auteur Frederike Huygen is kunst- en designhistorica en schreef vele publicaties over design. Huygen werkt als freelance onderzoeker en is voorzitter van de Stichting Designgeschiedenis Nederland. Wim Crouwel Modernist is vormgegeven door Lex Reitsma.

thumb 1
thumb 2