Nieuwe uitgave

Woede en mysterie / Fureur et mystère

Redactie, geplaatst op 17 november 2017


Bij uitgeverij IJzer verscheen Fureur et mystère, verschillende bundels gedichten die René Char schreef van 1938 tot 1947.

De kern van Fureur et mystère/Woede en mysterie wordt gevormd door Bladen van Hypnos, aantekeningen uit de tijd dat Char een verzetsgroep leidde. Deze aantekeningen illustreren wat in benarde omstandigheden poëzie voor Char betekende. In een tijd van oorlog en desillusie is poëzie de waakvlam die voor Char de hoop levend houdt.

Fureur et mystère is volgens Le Monde een van de beste boeken van de twintigste eeuw.
Voor het eerst verschijnt Fureur et mystère nu integraal in het Nederlands, gebonden in een tweetalige uitgave met commentaar in een oplage van 411 genummerde exemplaren. Uit het Frans vertaald en van een toelichting voorzien door Anno Lampe. Prachtig verzorgd door Studio Damiaan Renkens.

René Char (L’Isle-sur-la-Sorgue, 14 juni 1907 – Parijs, 19 februari 1989), is een van de belangrijkste Franse dichters van de vorige eeuw. Char was de eerste die al bij leven in het Pantheon van de Franse letterkunde werd opgenomen, de Bibliothèque de la Pléiade.