Nieuwe uitgave

You are here

Redactie, geplaatst op 2 januari 2019

Nee, niet de identiteit is belangrijk voor Hugo De Smaele, hoe kan men zich afvragen wie men is, als men al niet weet waar men is.

In steden staan borden en daarop aangeduid ‘You are here’. En dan?, vraagt Hugo De Smaele zich af. Wat ben ik daarmee, dat ik hier ben, waar moet ik zijn, is de vraag. Hij varieert de vraag, hij toont daarmee de kijker hoe we verdwaald zijn, het bos, de straten, de virtuele wereld: je bent wel waar je bent, maar dan begint het pas. Waar gaan we heen? En wat doen we dan?

Deze bladen, collages (geniet, gelijmd, overschilderd), zijn meer dan louter beelden, ze behoren tot een conceptuele kunst: er worden ons vragen gegeven, er worden ons gedachten geschonken. Zoals On Kawara de dag moest schilderen om de dag te zijn, zoals Stanley Brouwn de weg vroeg, zoals Christoph Fink zijn wandelingen vastlegde, zo doet Hugo De Smaele het op zijn werkkamer. Bijzonder subtiel is de ‘collage’ waar ‘rong way’ te lezen is, een beeldintelligentie: het woord verkeerd is verkeerd en het lijkt wel alsof de w van wrong op de vorige pagina staat (wat niet zo is) en daar stond het eigenlijk al duidelijk: de verkeerde weg.

Doordat de geografie een belangrijke plaats in deze vraagstelling inneemt, behoort het boek You are here tot de ‘land art’: de ingrepen in het landschap worden op papier overgedaan.

You are here, een tekeningenboek van Hugo De Smaele, verscheen op 126 gesigneerde exemplaren, 100 werden genummerd, 26 geletterde werden gereserveerd voor de uitgeverij en zijn niet in de handel. Op de omslag voegde de kunstenaar los een origineel werk toe (gesigneerd en gedateerd aan de achterzijde). Het geheel werd gevat in een hard plastic, de oude Michelinkaarten oproepend, een ‘daar ben je’-teken opgebracht.

44 pagina’s |  28 x 20 cm | Prijs: €50

Dit boek is verschenen bij Uitgeverij Druksel.