Nieuwe uitgave

Brieven aan Nanne Tepper

Redactie, geplaatst op 23 januari 2016

266px-Geerten_Meijsing_(1988)
Op 11 oktober 1995 stuurt Geerten Meijsing aan Nanne Tepper een eenregelige brief, waarin hij zijn bewondering uitspreekt voor Teppers debuutroman De eeuwige jachtvelden. Het is het begin van een intensieve correspondentie die tot 2000 zal duren en in totaal meer dan 250 brieven omvat. Een kleine selectie van Teppers brieven aan Meijsing verscheen elders. De thans aangekondigde uitgave, bevat het complete aandeel van Meijsing in deze briefwisseling.

Geerten Meijsing verkeert in het midden van de jaren negentig in een mentale en emotionele crisis. Hij weet die om te zetten in een van zijn meest succesvolle romans, Tussen mes en keel. De ontstaansgeschiedenis van dat boek is in de brieven aan Nanne Tepper nauwkeurig te volgen. Ook is te lezen hoe hij de jonge callgirl Layla Goldstein leert kennen. Uit zijn ervaringen met haar ontstaat een nieuw hoogtepunt in zijn oeuvre, de roman Dood meisje.

De brieven bieden een unieke kijk in Meijsings schrijverschap en tonen zonder enige opsmuk de hoogte- en vooral dieptepunten van een cruciale periode in zijn leven. Meijsing adviseert, contempleert, citeert, formuleert, refereert, kwijnt, scheldt, raast, tiert, sneert, beleert, beschouwt, beschrijft, beuzelt, helpt, schreeuwt, fluistert, verzucht, vervloekt – steeds op unieke en onnavolgbare wijze. Brieven aan Nanne Tepper is al met al een van de hoogtepunten in de Nederlandse epistolaire literatuur.

Brieven aan Nanne Tepper, door de auteur met de hand genummerd en gesigneerd, en van een verhelderend voorwoord voorzien door Jack van der Weide verschijnt in januari 2016 in een omvangrijke bibliofiele editie bij de Statenhofpers te Den Haag.

Foto: Geerten Meijsing, bron