Nieuwe uitgave

Commissaris Montalbano

Redactie, geplaatst op 27 oktober 2015

Camilleri
Het is alweer vijf jaar geleden dat Serena Libri haar laatste boek van Andrea Camilleri uitbracht, volgens uitgeefster Annaserena Feruzzi zijn de rechten op zijn boeken altijd moeilijk te krijgen. Onlangs verscheen Camilleri’s De poes en het vinkje waarin zijn onweerstaanbare personage Montalbano alweer de hoofdrol heeft. De eigenzinnige commissaris van politie Montalbano is de Siciliaanse Maigret. Hij is iemand die weliswaar beroepshalve met misdaad in aanraking komt, maar zijn terloopse manier van optreden maakt hem toch tot een toevallige passant. Hij is alsof hij naar de oplossing van ernsitge moordzaken toe wandelt. Montalbano heeft stijl en humor. Sterk zijn Camilleri’s karakteriseringen van bijfiguren, onder andere van de collega’s van Montalbano op zijn kantoor.

Andrea Camilleri (Sicilië 1925) begon zijn loopbaan als theaterregisseur. Hij bracht onder andere Beckett en Ionescu op toneel. Op latere leeftijd ging hij romans en detectives schrijven en als 90-jarige schrijft hij nog steeds.

Serena Libri heeft inmiddels een indrukwekkende lijst van beroemde Italiaanse detectives en thrillers in haar fonds. Daarnaast geeft het fonds Italiaanse romans uit van onder andere Leonardo Sciascia, Italo Calvino, Marco Lodoli, Alberto Ongaro en Italo Svevo.

De poes en het vinkje is vertaald door Willy Hemelrijk