Nieuwe uitgave

De Zuil van Geerten Meijsing

Redactie, geplaatst op 2 maart 2016

De-Zuil-624x947
‘Toen waren we gelukkig en at ik voor het eerst een granaatappel die ik met mijn boezemvriend deelde, want met hem was ik komen liften, en we waren moe, bezweet, hongerig en hadden vooral dorst, een eindeloze, eeuwigdurende dorst.’

In De Zuil haalt Geerten Meijsing herinneringen op aan een zuil in Calabrië, uiteraard gelardeerd met cultuurhistorische beschouwingen.

De Zuil werd geschreven en uitgegeven ter gelegenheid van de vertoning voor de Vrienden van de Vorm van de film Full Throttle, het derde deel van een drieluik over Meijsing waar Renger van den Heuvel aan werkt.

Geerten Meijsing richtte eind jaren zestig samen met o.a. Kees Snel het schrijvers- en filmerscollectief Joyce & Co. op. Onder die naam verschenen tussen 1974 en 1986 drie romans, die tezamen de ‘Erwin-trilogie’ worden genoemd, ooit beschreven als een romantisch-decadente propositie over de verveling en de condities van het schrijverschap en als een encyclopedische roman over narcisme, vriendschap en liefde.

Onder zijn eigen naam kreeg Meijsing in 1988 voor Veranderlijk en wisselvallig de AKO Literatuurprijs. Het vervolg, Altijd de vrouw, werd voor dezelfde prijs genomineerd. Tussen mes en keel won in 1999 de Gouden Uil en werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. Voor Dood meisje ontving hij nominaties voor zowel de Gouden Uil als de Libris-prijs. In 2005 verscheen een dubbelroman samen met zijn zus Doeschka Meijsing genaamd Moord & Doodslag. In 2007 publiceerde Meijsing zijn roman Siciliaanse Vespers, waarin zijn alter ego Erik Provenier wederom ten onder gaat aan een tragische liefde. In 1972 was Geerten Meijsing samen met Kees Snel, Frans Verpoorten jr., Peter J. Muller en Coen van der Linden een van de oprichters van het Bob Evers Genootschap.

In augustus 2010 werd bij de zestigste verjaardag van Meijsing door een aantal sympathisanten een genootschap rond de schrijver opgericht, dat de naam ‘Vrienden van de Vorm’ kreeg.

De Zuil is een productie van Illusions Perdues en wordt uitgegeven door Hof van Jan. Geerten Meijsing heeft alle exemplaren gesigneerd.