Nieuwe uitgave

Herman Bianchi en zijn levenslange strijd voor gerechtigheid

Redactie, geplaatst op 10 januari 2016

Herman Bianchi
Op 30 december jongstleden is, op 91-jarige leeftijd, voormalig criminoloog Herman Bianchi overleden. Over deze boeiende persoonlijkheid publiceerde Kees Sluys onlangs de biografie Herman Bianchi en zijn levenslange strijd voor gerechtigheid.

Een leven lang vocht Herman Bianchi (1924-2015), die criminologie doceerde aan de Vrije Universiteit, tegen het onheil van opsluiting. Gevangenisstraf gaat op geen enkele wijze misdaad tegen en is daarmee niets anders dan het bestrijden van kwaad met kwaad, zo vond hij. Zijn opvattingen baseerde hij voor een belangrijk deel op zijn eigen ervaringen in Kamp Amersfoort in 1944.

Van spraakmakende criminologen als Willem Nagel, Wouter Buikhuisen, Jac. van Weringh en C.I. Dessaur (alias Andreas Burnier) was Bianchi de meest radicale. Hij pleitte voor afschaffing van het strafrecht en gevangenis, en brak een lans voor een dialoog tussen dader en slachtoffer. De kritiek op zijn denkbeelden was heftig, maar zie daar: het herstelrecht begint langzaamaan door te dringen.

Lezers van Het Bureau van J.J. Voskuil hebben in zekere zin al eens kennis gemaakt met Herman Bianchi. Het personage Karel Ravelli in deze romancyclus is naar hem gemodelleerd.

Kees Sluys studeerde sociologie en criminologie aan de Vrije Universiteit en was lange tijd werkzaam bij de VPRO-Gids. Eerder publiceerde hij Snel, Hoog, Ver – Geschiedenis van de tienkamp (2008) en Mart Smeets – Biografie (2012).

Herman Bianchi en zijn levenslange strijd voor gerechtigheid is uitgegeven door Uitgeverij Bas Lubberhuizen.