Nieuws

Remco Campert onderwerp van 100ste Parelduiker

Redactie, geplaatst op 1 maart 2015

remcocampert
Deze week werd bekend dat Remco Campert de driejaarlijkse Prijs der Nederlandse Letteren is toegekend. Vorig jaar al vroeg De Parelduiker Campert of hij onderwerp van een apart dubbelnummer van het tijdschrift, het honderdste, wilde zijn. Hij zegde toe en verleende direct toestemming om met hem zijn persoonlijk archief door te nemen op zoek naar parels uit zijn roemruchte verleden.

In dat speciale Campertnummer, dat eind dit jaar verschijnt, bewandelt De Parelduiker niet de platgetreden paden maar gaat op zoek naar verbanden en plekken in zijn leven en werk die nog niet zijn opgehelderd: zijn relatie met film en tv wordt belicht door Hans Keller, zijn liefde voor jazz is bij Mischa Andriessen in goede handen, zijn betrokkenheid bij Poetry International komt aan bod, de Antwerpse jaren en Antwerpse schrijver-vrienden (1964-1966). Ook wordt de verhouding met zijn uitgever, Geert Lubberhuizen, uit verschillende monden opgetekend. Een primeur is ook de briefwisseling tussen Simon Vinkenoog en Campert. Lucebert-biograaf bespreekt de relatie tussen Campert de keizer der Vijftigers. Verder gaat De Parelduiker dieper in op Campert als poëzieredacteur, hoorspelschrijver, tekenaar en als vertaler. Fotografen wordt gevraagd in hun archief te duiken om bijzondere prenten boven water te halen. Met medewerking van René Franken van antiquariaat Demian en Remco Campert zelf worden bijzondere documenten getoond. Last but not least wordt jonge dichters gevraagd een ode op de met de staatsprijs gelauwerde auteur te schrijven.

Dit najaar verschijnt de 100ste Parelduiker, een special over Remco Campert.  Themanummers verschenen eerder over Willem Elsschot, Johan Polak, Jeroen Brouwers, Henk Romijn Meijer en Louis Th. Lehmann. De Parelduiker is een uitgave van Uitgeverij Bas Lubberhuizen.