Nieuwe uitgave

Rudolf Sloboda – De laatste regel

Redactie, geplaatst op 30 juli 2015

Sloboda - laatste regel
De laatste regel
, van romancier, dichter en dramaturg Rudolf Sloboda (1938-1995), glipte in 1982 door de mazen van de censuur in Slowakije. Na de Fluwelen Revolutie is de roman nooit meer uit druk geweest.

Een vader gaat dood. De zoon belandt in het ziekenhuis. Maagzweer. Hij ligt er beschermd, tegen het leven, tegen de dood. Maar hij moet er weer uit. Naar zijn vrouw. Naar zijn dochter. Naar de drank. Naar zijn kleine huis in het meer en meer door de hoofdstad bedreigde en opgeslokte dorp, naar zijn werk, dat van schrijver, scenarioschrijver. Niets lukt. Niets wil. Hij vecht met zijn vrouw. Die met zijn zus. Dochterlief verhuist naar oma. Hij bezoekt een kuuroord. Hij gaat vreemd. Hij schrijft aan een kansloze liefdeskomedie, over de don juan en de jonge, onbedorven vrouw…

De laatste regel is een grote, aardedonkere en toch lichtvoetige roman. De lezer snakte destijds – en nog steeds – naar de herkenning van de echte wereld en het echte leven, zonder ratio, waarin de wil en de wens van de mens weinig tot niets vermag, waarin alleen het plichtsbesef heerst, en de gevangenschap in de geschiedenis. Waaruit alleen het einde de bevrijding brengt.

Michel Krielaars, NRC Handelsblad bekroonde De laatste regel met vier sterren (15 mei 2015):
“In een opzwepend tempo voert Sloboda je het woeste universum van zijn gekwelde held binnen. Het levert driehonderd bladzijden meeslepend proza op, dat door Abram Muller uitstekend is vertaald.”

De laatste regel is verschenen bij Uitgeverij Douane.