Nieuws

Tentoonstelling Het boek van binnen

Redactie, geplaatst op 7 maart 2016

47563-heidelbergpers
Museum Meermanno in Den Haag viert het Jaar van het Boek met de tentoonstelling ‘Het boek van binnen’. Een ode aan de makers van het boek door de eeuwen heen. De tentoonstelling is nog te zien 
t/m 29 mei.

De tentoonstelling ‘Het boek van binnen’ toont in vogelvlucht de ontwikkeling van het boek: van kleitablet en middeleeuws handschrift tot interactief e-book en 3d-geprinte boekband. De makers van het boek staan hierbij centraal. Zo zien we de middeleeuwse schrijver die in de marge aantekeningen achterlaat voor zijn collega’s, de vroegste drukkers die worstelen met de mogelijkheden van de drukpers en letterontwerpers die streven naar de best leesbare letter.

Internationaal gerenommeerde boekvormgevers Irma Boom en Joost Grootens vertellen over het maken van een bijzonder boek. Ook de ontwikkeling van Printing on Demand en de onmiskenbare trend van vaak jonge ontwerpers om weer mooi gemaakte en bijzondere boeken te maken komen aan bod. Hoe zal het boek er in de toekomst uitzien? Het publiek wordt uitgenodigd hierover na te denken.

Iedere zaterdag kunnen bezoekers gratis deelnemen aan de workshop ‘Schrijven als een monnik’ en iedere zondag werkt een echte drukker aan de drukpers en kan het publiek ook zelf iets drukken. Aanvullend wordt een reeks workshops door vakdocenten voor zowel volwassenen als voor kinderen aangeboden, zoals papier scheppen, Turks marmeren, boekbinden, linoleum snijden en perkament maken. Ook worden er bijeenkomsten georganiseerd met ontwerpers Joost Grootens, ontwerpbureau Trapped in suburbia, en boekwetenschappers Sylvia van Zanen en Karin Scheper.

Voor meer informatie zie de website www.meermanno.nl.
Een videoverslag over de tentoonstelling is hier te zien.

Museum Meermanno