Nieuws

Toon Teeken tentoonstelling verlengd tot 27 maart

Redactie, geplaatst op 12 maart 2016

Teeken spreads fotoboeken_pagina
Al meer dan 45 jaar werkt beeldend kunstenaar Toon Teeken aan zijn fotoboeken, die nu tentoongesteld zijn in het Bonnefantenmuseum in Maastricht. De tentoonstelling is verlengd tot 27 maart. Een selectie van zijn collageboeken is verschenen bij Uitgeverij Huis Clos, afgelopen december schreven wij daar dit artikel over.

De Volkskrant gaf de tentoonstelling 4 sterren:
‘(…) , maar wat net zo goed nieuwsgierig maakt, zijn de 96 genummerde en met de hand gebonden fotoboeken. Ze liggen opengeslagen op lange tafels, op wat hopelijk de mooiste pagina’s zijn. Zelf bladeren is verboden, desondanks biedt het overzicht een mooie indruk. Dit zijn de albums die Teeken al meer dan veertig jaar maakt. Ze bevatten collages. Beter woord: composities. Nog beter: constellaties, opgebouwd uit familiekiekjes, krantenfoto’s, tentoonstellingsuitnodigingen, tekeningen, kleurvlakken, vingerafdrukken, ansichtkaarten. (…) De collages staan zelden op zichzelf. Er zit ritme in. Door te scheuren en te knippen biedt de kunstenaar zicht op andere bladzijden, waar eerdere afbeeldingen via portaaltjes van papier omhoog piepen. Door het hele boek heen gaan de dingen verbindingen aan met elkaar. (…) Het is wonderlijk om te zien hoe de chaos van de fotoalbums (waarin het leven weliswaar werd vastgeplakt, maar vooral tussendoor blijft sijpelen) uiteindelijk wordt bedwongen in Teekens tekeningen en schilderijen.’

De tentoonstelling Toon Teeken, fotoboeken 1968-2015 & Recent Werk in het Bonnefantenmuseum in Maastricht is verlengd tot 27 maart, meer informatie is te vinden op www.bonnefanten.nl.

Toon Teeken The photobooks. De fotoboeken, met inleiding van schrijver en Groene-criticus Cyrille Offermans, is uitgegeven door Huis Clos.

Toon Teeken 1 Toon Teeken 2 Toon Teeken 3