Nieuwe uitgave

ZING ZING – Peter Verhelst & Johan Tahon

Redactie, geplaatst op 23 maart 2015

Johan Tahon, ets voor Zin Zing (detail)
ZING ZING, een bibliofiele uitgave met gedichten van Peter Verhelst en originele etsen van Johan Tahon, verschijnt in het voorjaar van 2015 bij Ergo Pers uit Gent. Peter Verhelst schreef gedichten bij acht monumentale etsen van Johan Tahon. Twee vrienden, bloedbroeders, maken een boek waarmee ze hun artistieke verwantschap opnieuw markeren.

Johan Tahon (1965) situeert zich zelfbewust en terecht in de traditie van Rodin, Brancusi en Giacometti. Het werk van Johan Tahon werd in België aangekocht door het S.M.A.K., het M hka en in Nederland door het Stedelijk Museum (Amsterdam) en het GEM (Den Haag). Hij had in Nederland ook enkele opdrachten voor werk in de openbare ruimte, zoals het Nederlandse Ministerie van Financiën waar in 2009 het immense beeld New Seismo werd ingehuldigd door Koningin Beatrix. In Nederland werd Tahon bij een groter publiek vooral bekend door zijn solotentoonstelling In Fluïdum 2006/2007 in het Museum Beelden aan Zee te Scheveningen.

Dichter, romancier en theatermaker Peter Verhelst kende in 2000 zijn grote doorbraak toen zijn roman Tongkat de Gouden Uil won. Dit jaar werd hij genomineerd voor de VSB poëzieprijs en won hij de Herman de Coninckprijs met zijn dichtbundel Wij, totale vlam.

De oplage van ZING ZING bedraagt 26 exemplaren. Twee exemplaren worden losbladig hernomen in een suite, waar ze genummerd en gesigneerd zijn door Johan Tahon. Het boek maakt ook deel uit van de tentoonstellingen Main d’oeuvre in het Roger Raveelmuseum en het Haags Gemeentemuseum in 2015.

Meer informatie op www.ergopers.be

Afbeelding: Johan Tahon, ets voor Zin Zing (detail)